Information för U16-åkare Säsongen 2018/2019

Hej alla åkare och föräldrar! Snart är det dags att åka skidor tillsammans igen! Här är lite information om den kommande säsongen för U16-åkare i GSLK. För de som tävlar men inte kört USM tidigare är det nog en del nyheter men mycket känns igen från LVC.

Träning och läger

Eget ansvar

En USM-säsong är lång och USM-tävlingar går i längre och brantare backar än LVC så det är viktigt att vara i god fysisk form för att orka hela säsongen utan att riskera onödiga skador. Slarva därför inte med barmarksträningen, försök få till åtminstone två till tre pass i veckan. Särskilt gäller detta de som inte har någon ”barmarkssport”.

En USM-säsong innebär också lite fler och lite längre resor än i LVC vilket kan göra att föräldrar inte alltid kan följa med. Lär dig därför grunderna om enklare skidvård och skaffa egen utrustning för detta så att du kan ta hand om din utrustning själv när du är på läger utan ”serviceman”. Den viktigaste utrustningen är filhållare, fil, bryne, gummiband till skistoppers, basvalla(billig röd eller lila), plastsickel och nylonborste. Övrig utrustning kan man låna/klara sig utan. Du kan alltid fråga din tränare om råd om du är osäker på något som gäller detta.

GSLKs verksamhet

Barmarksträning. GSLK arrangerar organiserad barmarksträning fram till höstlovslägert i Kaprun och ibland längre om inte snösäsongen kommer igång. Håll utkik på hemsidan, Facebook och efter mailutskick om så sker.

Snöläger. Göteborgs slalomklubb anordnar denna säsong tre träningsläger på snö under försäsongen: i Kaprun på höstlovet v44, i Hemsedal v47 som ju tyvärr blev inställt och i Sälen v49-50.

Samverkan inom Göteborgsdistriktet

Då antalet åkare i U16 och junioråldern är så pass mycket lägre än i LVC blir det än viktigare med samverkan över klubbgränserna. Denna samverkan kan ta sig olika former såsom sociala aktiviteter för att lära känna varandra, samåkning till och från läger och tävlingar, eller samordning av ”föräldrainitiativ” i luckorna mellan övriga tävlingar och läger.

Regionens verksamhet

För U16 och äldre bedrivs även en del träningsverksamhet på regional nivå. Denna leds av 2 regiontränare med stöd av distrikten. Regionen ordnar även gemensamt boende till USM finalen.

Information om regionens verksamhet hittar man på GSLK:s hemsida under rubriken ”Tävling->USM aktiviteter” och på regionens egen hemsida http://smaland.skidor.com/AlpinRegion5

Skolningsverksamhet

Svenska Skidförbundet SSF’s skolningsverksamhet riktar sig till åkare som fyller 16 under säsongen och till de som ämnar söka till skidgymnasium till nästa år. Skolningsverksamheten består av ett antal träningsläger och två internationella tävlingar.

Mer information om denna verksamhet hittar man på skidförbundets hemsida http://www.skidor.com och på regionens hemsida http://smaland.skidor.com/AlpinRegion5

Tävlingar

Tävlingssäsongen i USM påminner mycket om den i LVC men med vissa skillnader. Under perioden januari – mars körs ett antal kvaltävlingar på regional nivå som ligger till grund för deltagande i och ranking inför USM-finalen. Liksom i LVC är det deltagande i 50% av kvaltävlingarna som krävs för att få delta i finalen och om man vill delta i någon av fartgrenarna är klubben ansvarig för att åkaren har den skidvana som krävs. Vi rekommenderar deltagande i fartlägret. Till skillnad mot LVC så är rankningen grenspecifik för SL, GS och fart. Detta innebär att om man vill ha en rankning i fartgrenarna så måste man vara med på regionens fartläger i Funäsdalen då USM-kval tävlingarna i fartgrenarna körs. Rankingen ligger till grund för startordningen i finalen. Orankade åkare startar sist.

USM finalen går i år av stapeln i Funäsdalen under vecka 12. Veckan börjar med genomåk i störtloppsbanan på måndag och tisdag, störtloppstävling på onsdag, super-G på torsdag reservdag/teamevent på fredagen och teknikgrenarna lördag-söndag. Se programmet och arrangörens hemsida som nås via tävlingskalendern för uppdaterad information. Minst ett genomåk krävs för att få starta i störtloppstävlingen.

Mer information om USM-tävlingar finns på GSLK’s hemsida under ”Tävling->USM-program” och i Tävlingskalendern.

Utöver USM-kval och USM-final är KM och DM två höjdpunkter under säsongen då vi tävlar under mer elller mindre lättsamma former inom klubben och med vår systerklubb i Väst Alpin. DM är i år planerat till 2-3/2. För den som vill tävla mer men tycker att USM känns för stort eller långt bort brukar det finnas en U16 klass vid LVC tävlingar i Göteborg och näraliggande distrikt. Håll koll i tävlingskalendern.

Dessustom finns det ett antal ungdomstävlingar på nationell nivå där man kan tävla mot åkare från hela landet. Ibland ordnas inom GSLK med klubbgemensamt boende till sådana tävlingar. Vemdalsslalom i början av januari och Sälen Wintergames i april är exempel på tävlingar där detta skett tidigare år. Andra stora tävlingar som kan vara intressanta är Guldhjälmen i Duved och 1:a majtrofén i Tänndalen.

Med förhoppning om en snar, snöig vinter,

U16-tränarna

Nedan informationen i pdf-format

U16-Information Säsongen 2018-2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s